Het Antwerpse provinciebestuur is op zoek naar inwoners die hun leven te danken hebben aan een rookmelder.

"Onder de slogan 'Rookmelders redden levens' voeren we drie jaar lang campagne om inwoners aan te zetten om een rookmelder te kopen,' vertelt gedeputeerde Bart De Nijn, "Wij zoeken nu getuigen die dit al aan de lijve ondervonden hebben en mee willen werken aan een communicatiecampagne. Het kan gaan om mensen die een brand overleefd hebben maar ook over getuigenissen waar een rookmelder een brand heeft voorkomen."  Ondertussen verkocht de provincie Antwerpen reeds 11.000 rookmelders en roept ze nu de eigenaars op om ze ook daadwerkelijk te gebruiken. 

Jaarlijks zijn er in ons land zo’n 12.000 branden met gemiddeld 120 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 2/3de van die slachtoffers wordt verrast in hun slaap en gedood door de rook. Met een degelijk werkende rookmelder verhoogt de overlevingskans met 70 tot 100 %. Maar slechts 1 op 3 gezinnen in Vlaanderen hebben een rookmelder. Bart De Nijn, gedeputeerde bevoegd voor veiligheid, "Van december 2010 tot eind december 2012 voeren we met de provincie een sensibiliseringscampagne opdat inwoners zouden overgaan tot de aankoop van een rookmelder. Uit ervaring weten we dat mensen niet altijd overtuigd geraken via statistieken maar wel via menselijke verhalen, dicht bij hen. Wie gered is door een rookmelder, kan door onze actie te steunen ook anderen overtuigen. Eind november willen we al deze getuigen samenbrengen.

Een getuige vertelt: "Gelukkig stond mijn rookmelder aan"
Koen Fasseur uit Ekeren werd om middernacht gewekt door zijn rookmelder. "Ik heb al meer dan 5 jaar een rookmelder.  Toen we verhuisden, had ik de rookmelder echter nog niet terug gemonteerd maar lag hij op de kast.  Gelukkig was hij wel geactiveerd.  Op een nacht werden we rond half één gewekt door de alarmtoon van de rookdetector.  Beneden vond ik geen vuur maar er hing een verbrande geur. Er bleek een probleem te zijn met onze wasmachine en de rookmelder had dat heel snel opgemerkt. Ik, mijn vrouw en twee kinderen lagen boven nietsvermoedend te slapen. Door de rookmelder hebben we erger kunnen voorkomen en is mogelijks ook ons leven gered." 

Praktisch
Bent u gered door een rookmelder?  En u wil dat iedereen een rookmelder in huis haalt? Werk dan mee aan de sensibiliseringscampagne van de provincie. U kan zelf bepalen met welke acties u meedoet. Het hoeft dus niet veel extra inspanning van u te vragen;
Mail of bel dan naar Gert Van Daele, gert.vandaele@pvi.provant.be of tel. 03 203 42 29.  Enerzijds willen we alle getuigen bij elkaar brengen voor een groepsfoto en anderzijds kan u zelf bepalen of u wil getuigen in de media. Meer info: http://www.mijnrookmelder.be